Wat Betekent Het?

Voor De Betekenis Van Alle Nederlandse Woorden!
Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wat betekent derealisatie?

De Nederlandse taal is niet altijd even makkelijk.
Waarom ben je anders op zoek naar de betekenis van derealisatie?

Niet voor niets wordt er op het internet veel gezocht op:

  • Wat betekent derealisatie?
  • Betekenis derealisatie
  • derealisatie betekenis 
  • derealisatie betekent?
  • Etc.

Op deze website geven we antwoord op deze vragen!

Wat betekent het woord derealisatie?

De betekenis van derealisatie is:

de omgeving, mensen of voorwerpen worden als onecht, wazig, mistig, een luchtbel, of visueel vervormd ervaren.

De wereld klopt niet bij derealisatie

Derealisatie is een ongemakkelijk, naar en onprettig gevoel alsof er iets niet klopt. Op de één of andere manier ziet het er vreemd uit en voelt het vreemd. Gedesoriënteerd, alsof je draaierig bent. Je voelt je uit het veld geslagen. Alsof je er even niet bij bent. Soms klinken de geluiden ook op afstand. Je voelt je een robot en niet meer echt. Alsof je in een droom leeft. Een glazen wand tussen jou en de wereld. De mensen lijken wel onecht, alsof het een poppenkast is.  Even herken je je familie en/of partner niet meer. Je herkent je huis niet meer. Brainfog. Concentratieproblemen. Piekeren en slaapproblemen. Het raakt je ook niet meer zo, waarom zou je meedoen als het toch niet echt is.

Vaak tijdelijk het geval

Derealisatie kan een normaal en tijdelijk fenomeen zijn. Jezelf even uit het veld geslagen voelen, na een heftige ervaring in je leven. Zoals rouw, verlies van een baan of een verhuizing of iets dergelijks en dan lost de derealisatie ook meestal weer snel op.

Chronische derealisatie

Chronische losstaande derealisatie wordt een probleem omdat het het niet meer oplost. Je wordt er bang van en je kunt niet meer terug naar de normale werkelijkheid. Mogelijk ben je bang om gek te worden. Je probeert het te snappen, te analyseren. Je vraagt je af waarom. Je merkt dat concentreren ook niet meer goed werkt. Je bent steeds aan het checken of het er is. Het houdt je bezig, je kan het niet accepteren, het maakt je angstig, machteloos, radeloos en je blijft er tegen vechten.